https://staging.ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/BRZO_en_afvalstoffen/industry-611668_1920_(1).jpg

Leidraad afvalstof of product is vernieuwd

08 feb '21

In januari 2021 is de “Leidraad afvalstof of product” vernieuwd. Deze leidraad helpt u als bedrijf om te beoordelen of een stof die u verkoopt of waar u zich van ontdoet een afvalstof is of niet. De leidraad bestond al langer, maar is nu geactualiseerd; de thans geldende versie is versie 1.2.

De Leidraad houdt er nu rekening mee dat de wijzigingen in de Kaderrichtlijn Afvalstoffen (Kra) in 2018 zijn geïmplementeerd in de Wet milieubeheer. De Kaderrichtlijn is de belangrijkste Europese richtlijn, maar deze geldt niet rechtstreeks. De Wet milieubeheer geldt wel rechtstreeks in Nederland. De Leidraad is ook in overeenstemming gebracht met het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3).

Onderscheid afvalstof of product

Waarom is het onderscheid van belang? De Leidraad zegt hierover het volgende:

Voor materialen die geen afvalstoffen zijn gelden de stoffenregelgeving (met name de Verordening inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen, oftewel REACH), de regelgeving voor specifieke categorieën producten (bijv. elektrische apparatuur, meststoffen) en eventuele private normen, beoordelingsrichtlijnen, certificeringssystemen en (conformiteits)verklaringen;

Voor materialen die afvalstoffen zijn geldt het specifieke afvalstoffenregime, zoals vastgelegd in de Europese Kaderrichtlijn afvalstoffen (Kra), de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) en de Wet milieubeheer (Wm), en in specifieke regelgeving voor bepaalde afvalstoffen, zoals afgedankte batterijen en afgedankte apparaten, of voor specifieke handelingen met afvalstoffen (bijvoorbeeld vervoer of recycling van bepaalde afvalstromen). Tevens kan op afvalstoffen andere regelgeving dan de Wm van toepassing zijn.

Wanneer u een stof verhandelt aan een andere partij, en de overheid meent dat het een afvalstof betreft, kunt u met bestuursrechtelijke én strafrechtelijke sancties te maken krijgen als u de afvalstoffenregelgeving niet naleeft. Het is dus de moeite waard om te beoordelen of de stof (mogelijk) een afvalstof betreft of niet.

Daarnaast is het de moeite waard om stoffen die u mogelijk in het verleden als afvalstof heeft bestempeld opnieuw te beoordelen. Het afvalstoffenrecht ontwikkelt zich immers onder invloed van het streven naar een steeds meer circulaire economie. Dat kan betekenen dat sommige stoffen tegenwoordig niet meer als afvalstoffen classificeren. En dat schept nieuwe mogelijkheden, maar soms ook verplichtingen (bijvoorbeeld als gevolg van de REACH-verordening).

Aanpassing Leidraad en Toetsingskader

Naast de Leidraad is ook het bijbehorende Toetsingskader aangepast. Het Toetsingskader betreft een beoordelingsschema aan de hand waarvan u kunt inschatten of de betreffende stof als afvalstof moet worden beschouwd of niet.

Beide documenten vindt u op Beleidsstukken - LAP3.  

Heeft u vragen over de wet- en regelgeving rondom afvalstoffen? Onze specialisten Alexandra Danopoulos en Jouko Barensen beantwoorden ze graag. Zij hebben zeer veel ervaring met bestuurs- en strafrechtelijke procedures.

Contact

Advocaat, Partner

Alexandra Danopoulos

Expertises:  Bestuursrecht, Energierecht, Omgevingsrecht, Vastgoedrecht, Afvalstoffenrecht, Europees recht, Milieurecht , Voedsel- en Warenpraktijk, Transport en Logistiek, Food, Vastgoed, Bouw en Infrastructuur, Handhaving en sancties, Logistiek Vastgoed,

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Aankomende events

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

{/exp:user:register}

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.