07 nov '22
Over minder dan twee maanden is het zo ver: dan kunnen kantoorpanden zonder minimaal energielabel C worden gesloten op basis van het Bouwbesluit 2018. Het is al lange tijd onduidelijk hoe overheden daarmee zullen omgaan. De handhaving ligt bij de gemeenten en omgevingsdiensten zelf en de afgelopen tijd was er on-line nog weinig te vinden over hoe zij daarmee zullen omgaan. Sinds afgelopen vrijdag is daar eindelijk meer duidelijkheid over.
Op 4 november 2022 heeft het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) namelijk gemeenten geadviseerd hoe met de handhaving kan worden omgegaan (Uitvoeren toezicht bij energielabel C voor kantoren - Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)). De eerste drie stappen (vooraankondiging, controle en hercontrole – zowel gericht op verhuurders als huurders) zijn verder uitgewerkt in een stroomdiagram:
Vervolgens zijn stappen vier en vijf de handhaving en de escalatie daarvan. Voorbeelden van handhaving zijn een last onder dwangsom (laatste kans om binnen bepaalde termijn op te lossen en anders boete) en bestuursdwang (waarbij het pand gesloten wordt).
Het goede nieuws is dat het IPLO niet adviseert om meteen per 1 januari 2023 te gaan handhaven en kantoorpanden te sluiten. Het nieuwe jaar wordt dus niet gestart met een hangslot. Hoewel vastgoedeigenaren/verhuurders en huurders per die datum wel al wettelijk in overtreding zijn, hadden wij directe handhaving ook niet verwacht. In de eerste periode zullen gemeenten eerder gaan inzetten op informeren en het duidelijk maken van de urgentie. De impact van een gesloten kantoor is immers groot. Aan de andere kant is het al sinds 2018 duidelijk wat de verplichting is per 1 januari 2023. Met het oog op de energietransitie komen overheden er niet mee weg om vrijblijvend met de wettelijke verplichting om te gaan. Dat blijkt ook duidelijk uit het recente advies van het IPLO: indien een partij niet binnen 12 weken een energie- of maatwerkadvies incl. planning kan tonen, waarbij het vereiste energielabel binnen één jaar is bemachtigd, volgt stap 4: handhaving. De duimschroeven worden dan dus al snel aangedraaid.
Met het advies van het IPLO wordt gelukkig wel wat ademruimte gecreëerd. Hoewel een jaar veel lijkt, is het nu echter wel tijd om in actie te komen. Want bij een pand waarbij er grotere (veelal constructieve of technische) aanpassingen moeten worden gemaakt, is een jaar eigenlijk heel kort. Helemaal in de huidige tijd, waar aannemers en sommige bouwmaterialen schaars zijn. Dat maakt de doorlooptijd van zo’n project behoorlijk lang. Ook juridisch gezien zijn dergelijke werkzaamheden niet zomaar geregeld. Afhankelijk van de juridische kwalificatie (dringende werkzaamheden of renovatie), dient een verhuurder eerst een goedkeuringstraject te doorlopen met zijn huurders. Met name bij panden met meerdere huurders kan daar veel tijd in gaan zitten (en moet men soms ook eerst langs de rechter).
Onze advocaten op het gebied van huurrecht (Anton van den Heuvel) en handhaving (Alexandra Danopoulos) helpen u hier graag mee. Binnen het samenwerkingsverband Checkjelabel kunnen zij snel schakelen met adviseurs op commercieel (AREA Occupier Solutions) en technisch (Facilicom Energiemanagement) gebied om een gesloten kantoorpand en een uitgezette huurder alsnog tijdig te voorkomen.
Contact
16 jan 25
10 jan 25
07 jan 25
06 jan 25
30 dec 24
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.