20 jan '22
In onze serie blogs over de WOR, ‘Alles over de ondernemingsraad’, nemen we u mee in alle ins en outs van de Wet op de Ondernemingsraden. Elke twee weken publiceren wij een blog, waarin wij een interessant thema uitlichten. Deze week: de oprichting.
Medezeggenschap is van groot belang in de besluitvorming van een onderneming. Het belangrijkste medezeggenschapsorgaan is de ondernemingsraad (hierna: ‘OR’). Veel ondernemingen hebben een OR ingesteld of zouden een OR ingesteld moeten hebben. We trappen in deze serie af met de oprichting van de OR, staan tussendoor uitgebreid stil bij verschillende bevoegdheden van de OR en eindigen met de actualiteiten in de rechtspraak.
De wettelijke regels over de OR zijn te vinden in de Wet op de Ondernemingsraden (hierna: ‘WOR’). De WOR verplicht de ondernemer tot het instellen van een OR als:
Uit het bovenstaande volgt dat het van belang is om duidelijk te hebben of de onderneming uit (in de regel) ten minste vijftig personen bestaat. Hiervoor tellen mee: (i) personen die in de onderneming werken op basis van een arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling. Ook werknemers in deeltijd tellen volwaardig mee. Verder tellen mee (ii) ingeleende werknemers die ten minste 15 maanden bij de onderneming werkzaam zijn. Let op: de bestuurder zelf telt niet mee, ook al werkt hij op basis van een arbeidsovereenkomst.
De plicht tot het instellen van een OR berust op de ondernemer, maar ook werknemers kunnen het initiatief nemen. Zij kunnen de ondernemer vragen mee te werken aan de oprichting van een OR. Werkt de ondernemer niet mee? Dan kan de werknemer naar de rechter stappen om de ondernemer te dwingen een OR in te stellen (artikel 36 WOR).
Soms heeft een ondernemer geen OR ingesteld terwijl die verplichting wel bestaat. Er is geen sanctie gesteld op het niet voldoen aan deze wettelijke verplichting. Wel blijkt uit de jurisprudentie dat het ontbreken van een OR gevolgen kan hebben. Zo riskeert de ondernemer bij een reorganisatie dat het UWV zal oordelen dat de ondernemer de medezeggenschapsrechten niet goed geborgd heeft, wat kan leiden tot uitstel van de ontslagaanvragen (zie bijvoorbeeld deze uitspraak). Verder kan het ontbreken van een OR door de rechter worden meegewogen in rechtelijke beslissing, bijvoorbeeld wanneer het gaat om eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden. Het feit dat zo’n wijziging is afgestemd met de OR, kan gewicht in de schaal leggen.
In het kort ziet de oprichting van de OR er als volgt uit:
Het kan voorkomen dat een ondernemer wel een OR wil instellen, maar dat er onder de werknemers geen animo is om zitting te nemen in de OR. Het is niet zo dat de ondernemer dan van de verplichting om een OR in te stellen af is. De ondernemer zal moeten blijven peilen of er onder de werknemers interesse is. Ook kan de ondernemer belangstelling creëren, door te benadrukken dat medezeggenschap een effectieve manier is voor werknemers om invloed uit te oefenen op het beleid van de ondernemer. Wellicht kan het bijvoorbeeld helpen om een voorlichtingsavond te organiseren waarin werknemers worden voorgelicht over alle aspecten van de OR.
Op veel ondernemers rust de verplichting een OR in te stellen. Het instellen van een OR vergt de nodige voorbereiding, maar wanneer een OR eenmaal opgericht is kan de OR zelfstandig haar taken vervullen. Vanaf dat moment kan de OR haar invloed uitoefenen op de besluitvorming in de organisatie. Hoe dat exact in zijn werk gaat en wat de rechten van de OR zijn, leest u in de komende weken.
Vragen over dit onderwerp, of een andere kwestie rondom ondernemingsraden? Wij adviseren graag. Ons team Arbeidsrecht heeft jarenlange ervaring en staat zowel ondernemingsraden als ondernemers bij. U kunt bij ons terecht met al uw kwesties: van snelle praktische vragen tot grote OR-trajecten over bijvoorbeeld een reorganisatie of bedrijfsovername. Daarbij kijken we niet alleen naar de wet en de laatste rechtspraak, maar uiteraard ook naar de strategie en de samenwerking tussen OR en bestuurder. Ook hebben wij veel ervaring met juridische procedures tussen ondernemer en ondernemingsraad. Meer weten? Neem contact op met Rutger Ploum, Simon Tan of één van de andere specialisten uit ons team Arbeidsrecht.
16 jan 25
10 jan 25
07 jan 25
06 jan 25
30 dec 24
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.