14 apr '22
Sinds 2018 is de Wet bescherming bedrijfsgeheimen van toepassing. Sindsdien is er een betere bescherming – en dus meer aandacht – voor innovatieve bedrijven die te maken met oneerlijke praktijken waardoor op onrechtmatige wijze bedrijfsgeheimen worden verkregen. Dit kan bijvoorbeeld komen door ontvreemding, kopiëren zonder toestemming of economische spionage. In deze blog zullen wij kort ingaan op de definitie van bedrijfsgeheimen en op de vraag wanneer onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van bedrijfsgeheimen. Daarnaast zullen praktische tips & tricks gegeven worden hoe bedrijfsgeheimen het best beschermd kunnen worden en dus geheim kunnen blijven.
Van oudsher denken bedrijven vaak dat de meest effectieve (en misschien wel enige) manier om bedrijfsgeheimen te beschermen middels het registreren van een octrooi is. Echter, zeker sinds de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (hierna: Wbb) in werking is getreden, kan het daadwerkelijk geheim houden van bedrijfsgeheimen in bepaalde gevallen zinvoller zijn dan die informatie openbaar maken middels een octrooi. Enerzijds gezien de beperkte beschermingsduur van octrooien, anderzijds omdat niet alle bedrijfsgeheimen ook octrooieerbaar zijn.
De bescherming van bedrijfsgeheimen kan daarom cruciaal zijn om bepaalde know how geheim te houden. Hierbij kan gedacht worden aan informatie over technologische kennis, handelsgegevens, bedrijfsplannen en marktonderzoek, maar ook marktstrategieën kunnen onder de reikwijdte een bedrijfsgeheim vallen.
In de Europese Unie geldt de Richtlijn Bedrijfsgeheimen, die in Nederland is omgezet in de hiervoor genoemde Wbb. Op grond van de Wbb is registratie van bedrijfsgeheimen niet vereist, een bedrijfsgeheim ontstaat van rechtswege. Dit betekent niets anders dan dat het automatisch ontstaat. Echter, een bedrijfsgeheim moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen wil het beschermd worden op grond van de Wbb. Die voorwaarden zijn:
Derden kunnen onrechtmatig bezit of gebruik maken van jouw bedrijfsgeheim. Als houder van het bedrijfsgeheim kan je dan ook optreden in de volgende gevallen:
Belangrijk is dat onder omstandigheden het verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van bedrijfsgeheimen desondanks rechtmatig kan zijn. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan dwingende redenen van algemeen belang of aan informatie die reeds publiekelijk ter beschikking is gesteld.
Voorkomen is beter dan genezen: zeker bij bedrijfsgeheimen. Hieronder volgen dan een aantal praktische tips & tricks om uw bedrijfsgeheimen zo goed mogelijk te beschermen. Een aantal van deze tips zullen voor zich spreken, toch valt het op dat vaak onvoldoende maatregelen worden getroffen om bedrijfsgeheimen te beschermen en het is goed om hier bewust mee om te gaan. De volgende redelijke maatregelen kunnen – vanzelfsprekend niet uitputtend – getroffen worden om informatie geheim te houden en dus om te voldoen aan het derde vereiste:
Bescherming van bedrijfsgeheimen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het treffen van eenvoudige maatregelen zoals het beschermen van het bedrijfsterrein of het treffen van bepaalde organisatorische maatregelen, kunnen al voldoende zijn om aangemerkt te worden als “redelijke maatregelen” en dus om bescherming te krijgen onder de Wbb.
Heeft u te maken met onrechtmatig verkrijgen, gebruik of openbaar making van uw bedrijfsgeheimen, of heeft u vragen over de bescherming van uw bedrijfsgeheimen? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten.
01 nov 24
21 okt 24
14 okt 24
13 okt 24
09 okt 24
07 okt 24
27 sep 24
13 sep 24
13 aug 24
13 aug 24
19 jul 24
17 jul 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.