02 nov '23
Afgelopen week maakte de Commissie met twee documenten (COM (2023) 668 final en COM (2023) 669 final) de aanzet bekend voor onmiddellijke maatregelen ter ondersteuning van de Europese windenergiesector. Het doel om in 2030 45% hernieuwbare energie te hebben gerealiseerd dreigt aanzienlijk achter te blijven. Voor dat doel zou het nodig zijn de geïnstalleerde windcapaciteit aanzienlijk te vergroten van 204 GW in 2022 tot meer dan 500 GW in 2030. In 2022 is 16 GW aan de windenergiecapaciteit toegevoegd. Dat is meer dan het jaar ervoor maar nog steeds veel te weinig voor de 37 GW per jaar die gemiddeld nodig is om het doel in 2030 te halen. Volgens de Commissie is voor de overgang naar schone energie onmiddellijke actie nodig.
Het aanvankelijke groeipad blijft om een aantal redenen achter. Dat zijn onder meer:
De stop op de EU invoer van aardgas uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de balans van fossiele en niet-fossiele energie nog verder verstoord. De redenen achter het uitblijven van projecten maken duidelijk dat over de hele linie de winstgevendheid van windenergieprojecten aanzienlijk moet verbeteren om de sector internationaal meer concurrerend te maken, met een gezonde supply chain en een adequate pijplijn van projecten als kernbegrippen.
De Commissie vraagt in haar actieplan speciale aandacht voor de offshore wind energie in de vijf zeebekken van de EU. Zij streeft naar een geïntegreerde maritieme ruimtelijke ordening in en tussen de lidstaten. De posities van de lidstaten verschillen verder strek naar grootte en ligging van project locaties. Lang niet alle lidstaten hebben voldoende zee voor offshore projecten. Anderzijds zijn er lidstaten met veel meer ruimte op land van windparken. Dit actieplan omvat de gehele windenergiesector.
Allereerst moet de mate van gebruik van de bestaande capaciteit van de windsector in de lidstaten aanzienlijk omhoog. Natuurlijk is de beschikbaarheid van wind niet goed te sturen. Fabrikanten van windenergie installaties hebben echter onvoldoende zicht op de kansen voor verbetering van producten en het verrichten van investeringen daarin. Onvoldoende benutting wordt verder voor een belangrijk deel veroorzaakt door langdurige en complexe goedkeuringsprocedures voor grote windenergieprojecten en de daarvoor benodigde materialen en componenten. Voor dit laatste punt is er sinds 2022 een EU verordening (2022/2577) van kracht, die de lidstaten moet helpen binnen een raamwerk van gelijkgetrokken procedures en voorschriften sneller duidelijkheid te krijgen over de keuze van materialen en de componenten die voor windenergieprojecten elders zijn vereist. In Duitsland zijn met die uitwisseling in 2023 al duidelijke resultaten geboekt. Dat wordt gesteund door andere onderdelen van EU wetgeving, zoals die inzake het Technical Support Instrument (verordening 2021/240). Daarmee kunnen lidstaten de technische kennis voor vergelijkbare projecten gemakkelijk onderling delen en aldus tijd en kosten besparen (net-zero technologies).
Verder zal de Commissie actief de markt op gaan om internationale financiering te interesseren voor investeringen in de aantrekkelijkheid van projecten in de Europese Unie. Zij heeft kapitaalmarktregels uitgewerkt die tegemoetkomen aan de wensen van die internationale partijen en hun verlangens van een stabiel lange-termijn resultaat.
Om de urgentie te benadrukken komt de Commissie nog eind dit jaar met een zogeheten EU Wind Charter waarin deze principes worden vastgelegd.
16 jan 25
10 jan 25
07 jan 25
06 jan 25
30 dec 24
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.