12 nov '20
Onder de nieuwe Europese Import Controle Verordening (Verordening (EU) 2019/1020) krijgen sommige logistieke dienstverleners een nieuwe rol aangemeten, die van de fulfilmentdienstverlener. Na invoering van deze nieuwe verordening is iedere logistieke dienstverlener die aan de definitie van de fulfilmentdienstverlener voldoet, verantwoordelijk voor de veiligheid van producten die vanuit derde-landen in de Europese Unie worden ingevoerd.
In Europa bestaat zeer uitgebreide regelgeving over hoe producten veilig moeten worden ontworpen, geproduceerd en geëtiketteerd voordat deze in de handel mogen worden gebracht. Zo zijn er regels voor persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals mondmaskers), voor cosmetica, voor bouwmaterialen, medische hulpmiddelen et cetera. Voor de meeste productcategorieën is een en ander vastgelegd in Europese verordeningen, richtlijnen en (al dan niet geharmoniseerde) normen.
Vaak moeten producten voorzien worden van CE-markering waarmee aan de gebruiker en aan de autoriteiten die toezicht houden op de naleving van deze Europese regels (in Nederland veelal de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) of de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T)) wordt verklaard dat het product aan de voorschriften voldoet. Het is verboden om producten in de handel te brengen die niet aan deze eisen voldoen en overtreding van een dergelijk verbod kan leiden tot bestuurs- en/of strafrechtelijke handhaving.
Primair is de fabrikant verantwoordelijk voor het in de handel brengen van een veilig product dat aan de regels voldoet, maar als een product buiten de Europese Unie is gefabriceerd, dan is de importeur degene die verantwoordelijk is voor de productveiligheid en -compliance. In een enkel geval mogen buiten de EU vervaardigde producten niet in Europa in de handel worden gebracht als de niet in de EU gevestigde fabrikant tenminste een vertegenwoordiger in de EU aanwijst (dat is bijvoorbeeld het geval in de nieuwe Medische Hulpmiddelen verordening die in mei 2021 van kracht wordt), maar voor de meeste producten is dat geen vereiste.
De nieuwe Europese Import Controle Verordening is ingevoerd omdat de Europese Commissie een aantal omstandigheden en ontwikkelingen constateerde:
Deze informatie, gekoppeld aan de steeds toenemende volumes aan goederen die rechtstreeks bij online platforms worden gekocht, heeft ertoe geleid dat deze nieuwe verordening is aangenomen. De Import Controle Verordening probeert dan ook de hiervoor gesignaleerde problemen op te lossen door:
De Import Controle Verordening introduceert dus een nieuwe partij die moet instaan voor de veiligheid van geïmporteerde producten als er géén fabrikant of importeur binnen de EU is aan te wijzen.
Een fulfilmentdienstverlener is een logistiek dienstverlener die met betrekking tot de geïmporteerde producten twee van de volgende vier activiteiten uitvoert (post-, pakket en andere ‘vrachtvervoersdiensten’ zijn uitgezonderd):
Dit zijn activiteiten die tal van logistiek dienstverleners (expediteurs, opslagbedrijven, fulfilment centers) dagelijks verrichten en met deze nieuwe – door Brussel aangemeten – rol krijgt de logistiek dienstverlener er een heel nieuw takenpakket bij. Deze taken zien onder meer op het voorhanden houden en desgevraagd aan de autoriteiten ter hand stellen van de technische informatie over een product en desnoods het uitvoeren van terugroepacties. De fulfilmentdienstverlener moet ook zijn naam op het product aanbrengen.
Maar deze taken zijn niet vrijblijvend. De fulfilmentdienstverlener zal deze taken nauwgezet moeten uitvoeren. Als hij dat niet doet kunnen bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties worden getroffen. De logistieke dienstverlener is daarin volledig afhankelijk van de informatievoorziening door zijn opdrachtgever (die vaak ook weer logistiek dienstverlener is). De kosten van al deze nieuwe taken komen voor rekening van de fulfilmentdienstverlener tenzij hij deze kan doorberekenen aan zijn opdrachtgever.
Een bijkomend probleem is dat de logistiek dienstverlener niet in alle gevallen zal weten of de fabrikant een vestiging in de EU heeft en/of de producten door iemand rechtstreeks van een niet in de EU gevestigde leverancier (dus zonder importeur) worden gekocht. Dat maakt deze nieuwe rol extra riskant.
Het nieuwe takenpakket van de fulfilmentdienstverlener geldt overigens niet voor alle categorieën producten, maar voor een specifieke groep producten die in de verordening wordt opgesomd.
16 jan 25
10 jan 25
07 jan 25
06 jan 25
30 dec 24
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.