04 aug '21
Thuiswerken is een blijvertje. Uit onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bedrijven ook na de coronacrisis fors willen inzetten op thuiswerken. Een goed moment om in deze blog de thuiswerkovereenkomst te bespreken, een niet onbelangrijk onderdeel van het thuiswerkbeleid. Helemaal nu het wetsvoorstel ‘Wet werken waar je wil’ in het parlement op de plank ligt, waaruit volgt dat ook de wetgever bezig is met een recht op thuiswerken (lees hierover meer in dit artikel).
De thuiswerkovereenkomst is onderdeel van het thuiswerkbeleid. Het is voor werkgevers waarbij structureel wordt thuisgewerkt van groot belang om afspraken over thuiswerken te maken in de vorm van een thuiswerkregeling. Op basis van zo’n regeling kan een verzoek om thuiswerken worden beoordeeld. In de regeling kan bijvoorbeeld opgenomen worden voor welke functies en onder welke omstandigheden thuiswerken mogelijk is. Daarnaast kan in het thuiswerkbeleid worden opgenomen dat thuiswerken slechts mogelijk is na ondertekening van een thuiswerkovereenkomst.
Let op: veel onderwerpen in een thuiswerkregeling kunnen onder het instemmingsrecht van de ondernemingsraad (hierna: OR) vallen. Het is daarom van belang om de OR tijdig in het proces te betrekken.
Door middel van een thuiswerkovereenkomst (in aanvulling op de arbeidsovereenkomst) kan een werkgever met individuele werknemers afspraken maken over het thuiswerken. Door afspraken in een thuiswerkovereenkomst op te nemen voorkomt een werkgever discussie over eventuele mondeling besproken voorwaarden of afspraken. Ik noem de belangrijkste onderwerpen die in een thuiswerkovereenkomst moeten voorkomen:
Naast bovengenoemde afspraken kunnen er nog andere afspraken gemaakt worden in een thuiswerkovereenkomst, toegespitst op iedere situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afspraken over de manier waarop een werknemer met de ter beschikking gestelde spullen moet omgaan, regels over controle en afspraken over andere verplichtingen van de werkgever en/of de werknemer.
De thuiswerkovereenkomst is een goede manier om het (structurele) thuiswerken vorm te geven. Door een thuiswerkovereenkomst overeen te komen, wordt onduidelijkheid bij werknemers voorkomen en komen rechten en verplichtingen over en weer vast te liggen. Wilt u een thuiswerkovereenkomst op maat of heeft u vragen over dit artikel? Neem dan contact op met ons team Arbeidsrecht.
16 jan 25
10 jan 25
07 jan 25
06 jan 25
30 dec 24
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.